😢😢😢 ANOREKSIJA NERVOZA 😢😢😢 ...


Danes sem odlocila pisati zelo obcutljivo temo... temo, katero je lazje ignorirati kot se soociti z njo... 😕😕😕

 Vsi vemo, kako se pocutimo, ce smo na dieti. Vsi, se najbolj pa zenske, smo pod pritiskom, da moramo nadzirati telesno tezo ter manj jesti. Toda danes tukaj se ne bomo osredotocali na zacasno omejevanje hrane, ampak se bomo osredotocili na izredno mocno, nepopustljivo in skodljivo nejecnost ali t.i. anoreksijo, katera je dandanes cedalje vecji problem.

Se vedno velja za eno izmed najhujsih in najnevarnejsih psiholoskih tezav, s katerimi se borimo. Anoreksicni ljudje so obsedeni s strahom pred cezmerno tezo celo takrat, ko so ze podhranjeni. Imajo izkrivljeno samopodobo... njihovo mnenje o sebi je dalec od resnicnega. Vse to izhaja iz prepricanja, da je najpomebnejsi zunanji videz ter da samospostovanje izhaja iz vitkosti in samonadzora. vse to jih pripelje do izredno strogih pravil prehranjevanja. Anoreksicna oseba bo imela na primer dolg seznam prepovedane hrane in zelo kratek tistega, katerega sme uzivati.

Nic presenetljivega ni, da anoreksija, ki je v bistvu PROGRAM SAMOIZSTRADANJA, povzroci precejsno izgubo teze. Zenske izgubijo mesecno perilo, lahko pa se pojavijo tudi zelo resne zdravstvene tezave, med katerimi so nizek pritisk, anemija, bolecine v trebuhu, povecana nevarnost razlicnih okuzb ter bolezni.

V nekaterih primerih lahko pride tudi do poskodb jeter in srca. Anoreksijo je izredno tezko premagati, ker si bolnik navadno ne prizna tezave, ampak misli ravno nasprotno, da je nejescnost resitelj za vse njegove probleme. Deloma je to posledica depresije, ki jo stradanje neizogibno sprozi. Tako je se trdneje ujet v prepricanje, da bo izboljsal svoje zivljenje, ce bo imel vsaj popolno telo. Bolezen je nevarna tudi zato, ker jo lahko obcutite kot prijateljeico ali del osebnosti.

V takem primeru pa daje lazen obcutek varnosti in se je taksne stvari tezko resiti. Kako ukrepati, ce ima prijatelj ali druzinski clan tezave? Ker anoreksicni ljudje nocejo priznati, da imajo tezavo, je lahko pomoc ljubljenih oseb zelo dragocena, da bodo naredili prvi korak k okrevanju. Ce se ukvarjate z nekom ki ima motnjo hranjenja, je najveckrat najbolje, da bolj prevzamete vlogo tistega, ki mu olajsa doseci cilj, kot pa da mu ukazujete ali ga skusate speljati v kontra smer. S tem vas bodo zaceli smatrati kot najvecjega sovraznika in vas ne bodo spustili blizu.

Mogoce boste najvec naredili tudi sami, saj boste prisli na gluha usesa... mogoce boste morali po vec ur sedeti zraven in jih spodbujati k hrani. najboljsa resitev pa je se vedno to, da jim poskusite predstaviti njihovo resnicno sliko, kaksne jih vidite vi. Sami, ko se pogledajo v ogledalo... se ne vidijo v realni sliki... zato najbolj pomaga pogovor, sproscanje, poskusite najti vzrok, zakaj je sploh prislo do tega, kaj jih onesrecuje, kaj jih je prizadelo, kdo jih je prizadel... in navsezadnje, soocite jih z njihovo lastno senco ter jim pokazite sliko KAJ SO BILI... in KAJ SO POSTALI. Bolece, ampak vcasih se edina moznost, ki nam preostane.... BODITE MOCNI!!!

 

Sarah