🌸🌹🌸 Nadaljevanje večernega BLOGA 🌸🌹🌸 ( 2. del )
🌸🌹🌸 PLACEBO UČINEK... KI GA LAHKO SPREMENIMO V SAMOZDRAVLJENJE PODPIRA MOJO TEORIJO 🌸🌹🌸


Placebo je najverjetneje najmočnejše zdravilo, kar jih poznamo. Predstavljajte si tipično placebo situacijo. Placebo je zdravilo brez aktivne substance ali "prazno" zdravljenje, vendar takšno, za katero bolnik verjame, da je učinkovito. Placebo je lahko v obliki tabletke, ki vsebuje glukozo ali škrob, ali injekcije s slano vodo. A stanje se nam kljub temu izboljša. Postavi se vprašanje – kaj nam dejansko pomaga? Tukaj je dokaz… Vi sami!

Marsikaj, kar zdravnik naredi, je lahko v podporo zdravljenju – nosilec placebo učinka je lahko pogled iz oči v oči, stisk roke, nekaj kar bolniku uliva zaupanje v njegovo strokovnost in človečnost. Tega nam v medicini danes manjka.
Raziskave kažejo, da k učinku placeba prispevajo različni psihološki mehanizmi, kot so povečano pričakovanju, zmanjšana tesnobnost, učinek nagrade ter različne oblike učenja, od klasičnega pogojevanja do socialnega učenja. Za njegovo delovanje sta temeljna ucinka prav pričakovanje in pogojevanje.

Mnogi verjamejo, da je placebo učinek izključno psihološke narave in da nastane zaradi bolnikovega zaupanja v zdravljenje oz. zaradi občutka izboljšanja. Nekateri psihologi ( kateri delajo po moji teoriji, da lahko vsak veliko naredi sam pri svojem zdravljenju ) so prepričani, da učinek prozaca in podobnih antidepresivnih zdravil lahko pripišemo placebo učinku. Analizirali so klinične študije o antidepresantih in ugotovili, da je do izboljšanja v 75 odstotkih primerov prišlo zaradi pričakovanja izboljševanja stanja, in ne zaradi prilagoditve v možganski kemiji.

Analizirali so tudi 39 študij, opravljenih med letoma 1974 in 1995, v katerih so depresivne bolnike zdravili z zdravili, s psihoterapijo in s kombinacijo obojega. Ugotovili so, da je bilo zaradi placebo učinka zdravilo učinkovito v polovici primerov...

Človekovo zaupanje in prepričanje v zdravljenje imata lahko zelo pomemben biokemični učinek. Čutila, izkušnje in misli lahko vplivajo na nevrokemijo, telesni nevrokemični sistem vpliva na druge biokemične sisteme, vključno s hormonskim in z imunskim sistemom. Ko je clovek pozitivno naravnan in pozitivno prepričan, da lahko zmaga nad boleznijo… je to v tesni povezavi z dobrim telesnim počutjem in okrevanjem po poškodbi ali bolezni.
Psihološka razlaga naj bi bila takšna. Ko nekomu povemo, da zdravila, ki jih je prejemal in je verjel v njih, da so najboljša in mu bodo definitivno pomagala… da so lažna in je dobival le tabletke z glukozo… se ta sistem placebo učinka poruši in bolnik se v roku parih ur počuti neverjetno slabo, saj začne spet podlegati svoji bolezni ter verjeti, da mu ni pomoči. Toda na drugi strani so številne študije odkrile izboljšanje zdravja pri jemanju placeba, kar govori v prid teže, da placebo učinek ni izključno psihološki pojav... <3Verjemite, tega vsega mi ni potrebno delati... ampak se vedno se trudim, da bi začeli svet gledati iz druge perspektive, nekaterim se neznane . NIČ NI LAHKO, ČE NIČ NE NAREDIŠ... ČE PA PRIŽGES ENO SVEČKO... IZ TE SVEČKE LAHKO GORI MILJON SVEČK... samo v razmislek...

lp Sarah