NADALJEVANJE BLOGA O PLACEBO UČINKU
Nekateri so prepričani, da vsaj del placebo učinka nastane zato, ker se bolezen ali poškodba zdravi po naravni poti. Pogosto se pozdravimo spontano, četudi bolezni ali poškodbe sploh ne obravnavamo. Veliko motenj, bolečin in bolezni nastane, raste in slednjič izzveni. V nekaterih primerih je torej tisto, kar merijo kot placebo učinek, preprosta naravna regresija. Skratka, placebo učinku pripisujejo veliko zaslug matere narave.
<3
Toda niti spontana remisija bolezni ne more razložiti vsega izboljšanja ali ozdravljenja, ki se dogaja zaradi placeba. Ljudem, ki jih ne zdravijo, v veliko primerih ne gre tako dobro kot tistim, ki so prejeli placebo ali celo prava zdravila.

Po tej teoriji, O KATERI VAM GOVORIM JAZ... proces zdravljenja vključuje posvečanje pozornosti do bolnika in skrbne nege, saj opogumljajoč proces, poln upanja, lahko sam po sebi sproži fizičen odziv v telesu, ki promovira zdravljenje. Obstajajo dokazi, ki nakazujejo, da že to, da je oseba vključena v proces zdravljenja, vpliva na boljše počutje. DEPRESIVNIM BOLNIKOM, ki so jih zgolj postavili na čakalni seznam, ni šlo tako dobro kot tistim, ki so jim dajali placebo. Zgovorno je tudi dejstvo, da je bil v primerih, ko so placebo dajali proti bolečinam, potek olajšanja enak kot v primerih, ko so bolniki prejeli aktivno zdravilo. Vrhunec olajšanja sta tako zdravilo kot placebo dosegla približno uro po zaužitju.

Placebo učinek večinoma nastane zaradi fizičnih sprememb, ki pospešujejo zdravljenje ali boljše počutje. Dotikanje, skrb in pozornost ter druga komunikacija z bolnikom v kombinaciji s pozitivnim mišljenjem ter opogumljanjem vplivajo na razpoloženje osebe, ki v zameno sproži telesne spremembe, kot je sproščanje endorfinov. Proces tudi zmanjšuje stres in s tem zmanjšuje negotovost o tem, za katero zdravljenje se odločiti in/ali kakšen bo izid zdravljenja. Zmanjšanje stresa preprečuje ali upočasnjuje nastanek nadaljnjih škodljivih fizičnih sprememb.S to teorijo lahko razložimo, zakaj številna "alternativna" zdravila delujejo in zakaj so vprašljive terapije lahko tako pogosto učinkovite ali vsaj veljajo za učinkovite.

 

Lp Sarah