Mistero in Lotti


KAKO SE JE ZGODBA ZAČELA? Nadaljujte z branjem... 

 

Mistero je postal iz neobvladljivega in neukročenega konja zelo poslušen, ljubezniv konjiček s posebno karizmo. Lahko rečem, da živi svojo pravljico! Zgoraj je v trenutku ujeta najina pravljica, ki jo tako rekoč živiva dan za dnem...

Zanj pa se je zgodba v TkdCOR začela v letu 2015. Takrat je postal uradni član. Misterotova zgodba pred tem je bila trnjeva pot. Ko je prišel k nam, je bil psihično uničen. V preteklosti so se ga vsi bali, saj so z njim delali na zelo nehuman in krut način, saj so pretepali, puščali brez vode, zapirali v boks, itd... Vse to je vračal v še večji meri. Zaradi tega so ga začeli klicati "smrtonosni konj". Ko sem ga zagledala prvič, me to ni niti malo prestrašilo. V njem sem videla tisto, česar drugi niso. Zelo dominantnega konjiča, ki je svoje šibkosti in mehko srce skrival za tem trdnim oklepom. Že na začetku sva se povezala in v njem sem našla tisti zrcalni odsev, ki sem ga iskala vrsto let. Imava enako zgodbo. Oba sva večna borca, ki nikoli ne obupata!
Zanimivo je, da je ob meni postajal čedalje bolj miren. Začel mi je zaupati v celoti. Najprej meni, nato pa še moji družini in mojim članicam v TkdCOR. Po nekaj mesecih je postal drug konj. Še vedno deloma neukročen, a svojo energijo je oddajal čedalje močneje. Mistero je zelo poseben konj z edinstvenim karakterjem, eno od najnažnejših bitij z ogromnim srcem. Ljudem pokaže to, kar so, kot zrcalo! Pri terapiji z ljudmi ali na splošno v bližini posameznikov, pokaže njihovo osebnost, ne glede na to kako je skrita.
V letu 2016 je sodeloval že v vsem. Od terapij na konju, ob konju, rekreativnega jahanja, dresure za šolo jahanja in preskakovanje, vse to brez brzde! Sodeloval je v vseh delavnicah z otroki in odraslimi, na praznovanjih raznih rojstnih dni, fotografiranjih... Skratka postal je ŠTEVILKA ENA v društvu TkdCOR.
Čedalje več ljudi je izvedelo, da obstaja ta poseben konj in čedalje večjo željo so imeli, da bi ga tudi osebno spoznali. Obiskovati so ga začeli iz vse Slovenije, kmalu pa tudi iz tujine.  Na vsak način so želeli občutiti njegovo EDINSTVENO ZDRAVILNO ENERGIJO.
Želja se jim je uresničila! Od njega so odhajali popolnoma prerojeni ter polni sveže še ne občutene energije!
Najbolj hud mesec je bil December 2016, saj je Mistero zaradi poškodbe, katera je bila posledica huda flegmona, skoraj umrl. Za vse nas je bil hud šok. Vsak dan se je boril in ta boj tudi dobil, se postavil nazaj na noge, kot pravi borec. Okreval je dobre 3 mesece.   
Marca v 2017 smo se iz zaprtega hleva v Grušovljah prestavili v naravo Brega pri Polzeli na Ranč Vinnetou, kjer smo še danes.
Tam konjem omogočajo popolno svobodo, kar je za Mistera zaradi njegove  neukrotljive narave in posledic poškodbe idealno, saj mora biti zelo veliko v gibanju. Šele v naravnem okolju je spoznal kaj pomeni biti SVOBODEN. Postal je še srečnejši, saj je začel svet gledati v povsem drugi luči. Odprl se mu je tisti pravi konjski svet in dobil je svojo malo čredo štirih kobilc.
 
Dva tedna kasneje se je društvu pridružila še mlada kobilca Lotti.
 
Tudi ona je imela travmatično preteklost, podobna kot Mistero! Na začetku plašna, nesocializirana punčka, bela princeza Lotti ni prenesla dotika ali stika z ljudmi. Na vsak nežen dotik, ki ga je prejela, se je sprva odzvala zelo negativno (brce, počepanje, velik strah, bežanje pred dotikom).
Za začetno zaupanje in željnost po dotiku je potrebovala malo manj kot 14 dni. Po tem pa je napredovala. Kmalu smo odkrili, da je v resnici konjiček z najbolj nežno dušo in potrpežljivim karakterjem. na začetku, ko je prispela v naše okolje, je bilo iz njenih oči razbrati, da nikomur ne želi nič slabega. Če pa bo kdo njej storil kaj slabega, se bo borila proti vsem. Zdaj je v njenih očeh vidna le hvaležnost za vsak dotik, vsak njej namenjen trenutek nežnosti. Postala je mala navihana in razigrana lumpa, ki vsake toliko kaj ušpiči, kar je normalno za vsakega konjička. Tako lahko končno lahko tudi ona živi življenje konja, kot si ga zasluži, kajne?
Očara tako otroke kot odrasle in vsak, ki jo ima možnost spoznati, od nje odide z težkim srcem. Na začetku aprila je začela s prvimi terapijami na konju, ob konju, delo z otroci, raznimi fotgrafiranji, delavnicami. Sodelovala je tudi pri rojstnih dnevih, meditacijami s konji. Skratka postala je ENAKOVREDNA Misteru.

 

Mistero in Lotti sta sedaj srečna s še štirimi kobilcami, ki na ranču v sožitju z naravo bivajo vsak dan. 

 

Nadaljevanje zgodbe pričakujte v kratkem!

 

Lp Sarah