Terapije za Vas in Vašega konja


Terapija na konju, s konjem

   TERAPIJA NA KONJU, S KONJEM!   

Terapija s pomočjo konja ne obsega le jahanja, ki naj bi pripeljalo do TERAPEVTSKIH UČINKOV, temveč pomeni tudi terapijo ob konju, s konjem in s pomočjo konj. 
Tako kot težave, ki jih imajo ljudje, ki pridejo na terapijo...so različne tudi vrste terapij. Te tako prilagodijo posamezniku glede na težave ali cilje, ki jih želi doseči. Za osebe s bolezni centralnega in perifernega živčnega sistema, ter osebe z boleznimi gibalnega aparata, ter tiste, ki potrebujejo rehabilitacijo po nesrečah ali možganski kapi je najprimernejša HIPOTERAPIJA, pri kateri poskuša terapevt uskladiti pacienta s konjevim trodimenzionalnim gibanjem, ki je sorodno nihljajem pri človekovi hoji. 


Za osebe v motnjo v duševnem razvoju, s specifičnimi učnimi težavami, HIPERKINETIČNO motnjo, motnjami vedenja ter AVTISTE, SLEPE in SLABOVIDNE, ter GLUHE in NAGLUŠNE, GIBALNO OVIRANE, ODVISNIKE, LJUDJE , KI SO FOBIČNI in druge...je primerno PEDAGOŠKO TERAPEVTSKO JAHANJE, katerega izvajamo tudi mi.

TERAPIJA NA KONJIH, S KONJI IN NJENO DELOVANJE

Vsak bi moral imeti takšno izkušnjo v življenju, da spozna kako ta bitja delujejo…
Pri terapiji s konji je človek postavljen v odnos s konjem tu in zdaj. Skozi terapijo se pokažejo težave ter nefunkcionalna prepričanja in vzorci. Pomaga tudi osebam, ki imajo depresivne, anksiozne ali druge duševne motnje. Tistim, ki so preživeli težke življenjske izkušnje in imajo težave v socialnih stikih ali z nizko samopodobo…Konji sami po sebi so karakterno močna bitja in glede na sobivanje s človekom izoblikuje svojo samopodobo tako kot človek…Ta nežna bitja se lahko ustrašijo celo zelo majhnih stvari. Prav tako lahko začutijo človekov strah in ta nemirnost bo povzročila nemirnost tudi v konju. A, če se opogumimo mi, se bo opogumil tudi konj in stopil naprej.

Povezanost človeka s konjem in raba te živali v terapevtske namene sega že v obdobje stare Grčije. V grški mitologiji je krilati konj Pegaz simboliziral sonce in izvor življenja. Hipokrat pa je svojim bolnikom predpisoval jahanje kot terapijo. Po njegovem mnenju je terapija na konju krepila kri in duha. Številne druge umetniške upodobitve te plemenite živali pa nas še danes opominjajo, da je konj simbol moči, poguma in zmage…

Nič nenavadnega ni, da ljudje srečanje s konjem opisujejo kot edinstveno in nepozabno doživetje. Velikost konja omogoča celosten stik in dotik, ki je zaradi višje telesne temperature, srčnega utripa in počasnega dihanja živali zelo prijeten. spoprijemanja s težavami. Ob konju, na konju se vaše počutje izboljša, vaše bolečine izginejo in vaša glava se zbistri. Nekateri hodijo na terapije samo iz tega razloga, da ob njih pridobijo nov pogon za borbo v vsako dnevnem vrvežu. Nekateri želijo stik s konjem, da se pomirijo ali sprostijo. Vsekakor vas terapija na konju stabilizira in vam ponudi tocno tisto, kar v vašem življenju primanjkuje.

PRVA LEKCIJA: Konj in živali nasploh dajejo ljubezen brez meja… in tega se moramo tudi mi naučiti od njih… DRUGA LEKCIJA: Je res, da hrana ojača vaše telo…ampak KONJ in ŽIVALI nasploh ojačajo vašo DUŠO … TRETJA LEKCIJA: Če želite s konjem ali v vašem osebnem življenju s katero osebo postati eno, morate razviti pravi občutek, ki izvira iz spoštovanja, odkritosti in vaje… Vse to pa se naučite pri terapiji s konjem ali na konju.

Skratka… Konji začutijo našo energijo…in ta energija močno vpliva na nas. Oni lahko postanejo naš najboljši zdravnik.

Če je komunikacija med osebo in konjem prava…postanemo odvisni od njihove energije, ker to je najbolj čista energija, ki jo lahko prejemamo. In prav zaradi vsega tega, kar sem vam opisala zgoraj, lahko trdim, da je to nepozabna izkušnja za vsakogar.

Vsekakor morate poiskusiti… 

Lp Sarah

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 TERAPIJA ZA VAŠEGA KONJA 

LIMFNA MASAŽA, OSTEOPATIJA, REFLEKSOTERAPIJA ...

LIMFNA MASAŽA, ZDRAVLJENJE...

AKUPRESURA IN LIMFNI SISTEM Limfni sistem je poleg krvožilnega najpomembnejši transportni sistem v telesu. Njegova naloga je odnašanje oz. odstranjevanje odpadnih snovi iz telesa. Kadar telo določene snovi ne potrebuje več, gre ta v medcelični prostor, limfni sistem pa poskrbi, da ta prostor očisti. Odplaka snovi iz limfnih žil in medceličnine poteka vsake tri ure. Ta sistem nima pritiska tako kot kri, pritisk limfe se vzpostavi zgolj z gibanjem. Vse odvečne kisline se odlagajo v medceličnino, ki s tem postane gosta in zamašena in predstavlja osnovo za številna kronična obolenja. Samo, če se konj veliko giba, se ta medceličnina lahko izprazni. Limfa igra ključno vlogo v imunskem sistemu. Konj ima v telesu ogromno limfnih vozlov, zato je zaradi motenj v limfnem sistemu še toliko bolj občutljiv. Primer: pri vbodu hitro dobi flegmono. V telesu konja pa sta poleg limfnih vozličev tudi dve večji limfni črpalki, vratni ligament in ahilova tetiva, ki sta vsaka na svojem koncu odgovorni za večjo odplako kislin in drugih odpadnih snovi. Če ima konj trd in zatrdel vrat, lahko to kaže na motnje v delovanju limfnega sistema na bazi vratu, ker se snovi namesto odplakujejo, tam nalagajo in kopičijo. Tudi otrdele mišice in vnetja sklepov so lahko posledica zakisanosti, ker telo odpadnih snovi nima več kam odlagati in jih odlaga v mišice in sklepe. Z akupresuro NEVROLIMFATIČNIH TOČK odlično pripomoremo k razkisanju telesa. Gre za točke, ki so povezane z notranjimi organi. Stimulacija in masaža teh točk pomaga limfnemu sistemu, da hitreje odplakne odpadne snovi. S stimulacijo NEVROVASKULARNIH TOČK pa poživimo krvni obtok v organih. Živčni sistem spomnimo, da preusmeri kri v telesu in začne teči v pripadajoče organe in mišice.

 

 

OSTEOPATIJA - GIBANJE JE ŽIVLJENJE 
Osteopatija je holistična metoda zdravljenja, ki zdravi motnje gibalnega aparata in odpravlja vzroke bolezni. Poudarja, da je telo celovita enota, ki ima samozdravilne sposobnosti. Če prihaja do motenj na enem delu telesa, lahko to vpliva na celoten organizem, saj so vse strukture in funkcije telesa v medsebojni povezanosti in gibanju. Ne gre le za fizično gibanje, ampak tudi gibanje vezi, tkiv, živčevja, notranjih organov, fascij in možganskih ovojnic. Do omejitve gibanja lahko pride zaradi posledic nesreče, padca ali mišične napetosti. Z osteopatijo v organizmu spodbudimo blokirane samozdravilne sposobnosti, ki jih telo potrebuje, da lahko z lastnimi močmi premaga različne zdravstvene težave. Tehnike so nežne in mehke in telesnim stukturam omogočajo, da zdrsnejo nazaj v svoj prvotni položaj. Ti nežni popravki dajejo telesu spodbudo, da se samo popravi, tkivo in mišice pa se s pomočjo masaže hitreje prilagodijo novih razmeram. 


Za bolj celovit pristop k osteopatiji uporabljam znanje iz tradicionalne kitajske medicine (TKM) in vključujem uporabo različnih pristopov kot so akupresura, masaža meridianov, aplikativna kineziologija, osnovno znanje iz homeopatije in zeliščne terapije. Zdravje je po TKM možno le, če vitalna energija prosto teče po telesnih meridianih. V nasprotnem primeru prihaja do energijskih motenj ali blokad, ki se sčasoma manifestirajo v obliki fizične bolezni in lahko povzročijo dolgotrajne težave z zdravjem. V veterinarski praksi je namreč vedno več nejasnih bolezenskih slik, ki postajajo vse pogostejši problem. Pojavljajo se simptomi v obliki izčrpanosti, apatičnosti, revmatičnih bolečin, obolenja notranjih organov, spremembe na koži in motnje v psihičnem obnašanju. Če preobčutjlivost konja in njegove težave obravnavamo celostno, lahko njegovo telo pripravimo k temu, da začne lažje vzpostavljati in ohranjati svoje ravnovesje. S tem posledično pripomoremu tudi k dvigu imunskega sistema, bolj samozavestnemu gibanju in nasploh boljšemu psihofizičnemu počutju konja.

MERIDIANI V TELESU KONJA
V telesu konja je 12 osnovnih meridianov in sicer 6 jin in 6 jang meridianov, ki so med seboj v tesni povezavi. Jang meridiani potekajo po zunanji strani okončin ter zgornjem delu telesa in so bolj povezani z organi. Jin meridian pa potekajo po notranji strani okončin ter spodnjemu delu telesa in so bolj povezani z mišicami.
Gibanje konja sicer najbolje izboljšamo z mišičnimi tehnikami, lahko pa si pomagamo tudi energijsko. Poiščemo meridiane, ki potekajo preko področij, kjer želimo imeti energijo. Tudi razpoke na kopitih se pojavijo zaradi pomanjkanja energije v meridianu, ki tam poteka. 

 

Več info: 070332553 Sarah